Leksaker

Leksaker


En leksak kan vara vad som helst, det finns egentligen ingen definition på det utan det som hörs på namnet är det som åsyftas, något man kan leka med. De flesta av oss tänker på små barn och de högar av leksaker som brukar finnas i ett barnrum. Det kan lika gärna vara leksaker för vuxna dock men då kallar vi det gärna hobby. Antagligen för att vi vill skilja på barn och vuxna. Här under kommer jag att skriva lite om leksakernas historia, vad finns det för leksaker och vad är syftet.


Vi har alltid haft leksaker

Vi har antagligen alltid haft leksaker. Barn har en infödd förmåga att leka och det är barnets sätt att lära sig saker och våga prova något nytt. Första gången ordet leksak användes i svenska språket dock var 1729 då men historian om leksakerna är mycket äldre än så. Det har hittats leksaker från så tidigt som 3000 före Kristus i Egypten. Leksaker som såg ut som små djur och som kan tänkas ha använts för att gestalta dockor. De var gjorda av trä oftast men det har även hittats leksaker som var gjorda i porslin och sten. Leksakerna har sedan dess inte ändrats extremt mycket förrän på senare tid. Långt in i historian så var små dockor det absolut vanligaste fyndet som kunde sägas vara en leksak. Det är först på 1900-talet som det har blivit en industri med att producera leksaker och det är antagligen för att de kan anses vara en lyxvara. Är det krig och fattigdom så finns det ingen marknad för att köpa leksaker utan det är något man bara kan unna sig om andra behov är tillfredsställda först. Vi har alla hört historierna från våra far- och morföräldrar om hur de använda pinnar och kottar för att tillverka sina egna leksaker och det är alldeles säkert sant för folk var inte lika bemedlade i Sverige för 2 generationer sedan. Efter andra världskriget så började det att byggas upp en marknad för leksaker.

Tyskland och Japan förlorade kanske andra världskriget men ganska snabbt därefter blev de världsledande i att tillverka leksaker. Det bidrog till att få deras ekonomier på fötter igen. Till 1990-talet så var de bägge länderna världsledande i all slags tillverkning av leksaker men nu har produktionen tagits över av länder i Asien, framförallt Sydostasien. Länderna där kan erbjuda billig arbetskraft vilket är nödvändigt för att kunna framställa billiga leksaker eller alla produkter. Nu ska vi gå igenom några av historians bästsäljande leksaker runt om i världen. Ofta är det så att barn vill ha samma sak som deras kompisar. Då blir det lätt att det går trender i leksaker precis som i kläder eller stil hos vuxna. Människan är ett flockdjur och därför vill vi allt som oftast vara en i mängden och inte sticka ut allt för mycket.

Tennfigurer

Tennfigurer är en miniatyr av något levande, ofta en soldat och tennsoldater är bland det vanligaste. Förr var det enormt populära leksaker men nu används det mest som samlarobjekt. Ofta blir leksaker som har varit populära till samlarobjekt och folk försöker samla in alla tennsoldater eller smurfar eller någon annan leksak. Det är som en liten docka men i tenn varför det traditionellt sett har sett som en pojkleksak. Det har varit väldigt noga i historien vilka som är pojkars respektive flickors leksaker. Det har hängt ihop med att vi tänker att barn formas till individer under uppväxten och att en pojke som leker med "tjej-leksaker" riskerar att bli pojkaktig. Som tur är har denna något förlegade syn börjat att försvinna och de flesta tycker nu att alla barn kan leka med alla leksaker. Tennfigurer kan vara i hård tenn och silverfärgade eller så kan de målas i olika vackra färger. Det kan vara en del av leken att måla dem.

Annons:
Planera 30årsfest

LEGO

Lego kommer från Danmark och betyder Leg Godt, alltså lek gott. Det skapades 1949 och finns nu över i stort sett hela världen. Det har blivit omåttligt populärt. Det finns ett Legoland i Billund i Danmark där allting är byggt utav LEGO och det är en fantastisk upplevelse för både vuxna och barn. Det finns nu för tiden ofantligt många versioner av dessa klossar som kan byggas till i stort sett vad som helst. Det finns versioner där meningen är att följa ett särskilt ämne. Som tillexempel Star Wars eller Pirates of The Caribbean. Då är alla figurer målade som karaktärer från filmerna och det man bygger ihop är båtar eller rymdskepp. Det finns också lådor med massvis av klossar där bara fantasin sätter stopp. Leken är lika mycket att bygga ihop sitt slott, hus eller vad det nu är som att faktiskt att leka med det man har byggt ihop. I början så var detta det enda som gick att göra men ju längre tiden har gått ju fler versioner har utkommit.

Annons:
Hitta närmsta lekplats

Barbiedockor

Barbiedockor är dockornas docka. Det fanns inte många barn, framförallt tjejer, som inte hade en Barbie under senare delen av 1900-talet. Den först utkom redan 1949. Det är dockor som historiskt sett har sett ut som kvinnor och som man har kunnat klä på och av i olika kreationer. Då kunde barnen leka "mamma, pappa, barn" och då behövde såklart Barbie en man. Han fick namnet Ken och blev nästan lika populär som Barbie själv. Det har framkommit massiv kritik mot Barbie. kritiken har bestått av att den sexualiserar kvinnan och porträtterar kvinnokroppen som något omänskligt. Kritikerna har länge menat på att den kropp som Barbie har inte är mänsklig då hon är väldigt smal och det kan ge upphov till mental ohälsa hos barn som tror att det är det enda sätt att se ut på om man ska vara snygg. Det har också kommit kritik mot att det är väldigt enformiga dockor som kom. Fram tills nyligen var alla dockor helt vita och det fanns ingen mångfald över huvud taget. Det har Barbie ändrat på dock och nu finns det dockor i alla möjliga hudfärger. Att köra sina Barbie i en barnvagn kanske inte är så vanligt.